به گزارش شهرآرانیوز آذرماه۱۳۹۹ بود که تدوین نقشه تدقیق و تعیین حریم گسلهای مشهد که از سال۹۷ آغاز شده و به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری رسیده بود، از سوی دبیر این شورا، به استانداری خراسانرضوی ابلاغ شد که براساس آن نامه، ساخت سه گروه از ساختمانها بر روی پهنههای گسلی و حریم آنها ممنوع است؛ حریمی که حالا هادی شریفی، معاون ادارهکل زمینشناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق، آن را زیر سؤال برده و دراینباره گفته است: حریم سیصد متر کنونی پیرامون گسلها از لحاظ اندازه و دقت، قطعیت بالایی ندارد و براساس استانداردها، اعمال این حریم نادرست است.
قرار بود این نقشه، حریم چهار گسل مهم مشهد یعنی کشفرود، توس، جنوب مشهد و سنگبست-شاندیز را مشخص کند؛ همچنین با ابلاغ مصوبه شورای عالی شهرسازی، ساختمانهای با درجه اهمیت بسیار زیاد (بیمارستانها و مراکز درمانی، ایستگاههای آتشنشانی، مراکز و تأسیسات آبرسانی و برقرسانی و...)، مدارس، پمپهای بنزین و گاز و ایستگاههای اصلی مترو و ساختمانهای بلندمرتبه با تعداد طبقات تعریفشده برای هر شهر و بیشتر از آن، ساختمانهایی هستند که براساس این نامه ساخت آنها روی پهنه و حریم گسلها ممنوع است.
شریفی که مجری طرح تهیه نقشه تدقیق گسلهای مشهد است، دراینباره گفته است: اقدامی برای استانداردسازی حریم گسلها انجام نشده و مبنای کاری همان حریم سیصد متر است. تازمانیکه اطلاعات دقیقتری از سازوکار گسلها، نرخ جابهجایی گسلها و بزرگای زلزله احتمالی ایجادشده توسط این گسلها در اختیار نداشته باشیم، نمیتوانیم از نظر علمی درباره سازهها و ضوابط ساختوساز آنها اظهار نظر کنیم.
او درباره اجرای طرح تدقیق گسلهای شهر مشهد نیز توضیح داد: سازمان مدیریت بحران در سال۹۷ قانونی را مصوب کرد که بر اساس آن مقرر شد نقشه تدقیق مشهد تهیه شود. تا آن زمان نقشههای ۲۵هزار بزرگترین مقیاسی بود که برای شهرها تهیه شده بود، درحالیکه نقشههای مقیاس شهری باید در اندازههای یکهزار، یکبهپانصد و یکبهدویست باشد تا بتوان در مقیاس سازههای شهری تصمیمگیری کرد.
شریفی با اشاره به اینکه برآورد هزینه این مطالعات به سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی محول شد، خاطرنشان کرد: با وجود مخالفت این سازمان، مطالعات تدقیق گسلهای با مقیاس ۲۵هزار تصویب و حریم ۱۵۰ متر در طرفین گسلها برای سازههای با اهمیت خیلی زیاد و زیاد، تصویب و ابلاغ شد. براساس این دادهها هنوز هم نمیتوان حریم دقیق برای گسلها تعیین و بر مبنای آن پارامترها طراحی و نوع ساختوساز را تعیین کرد. مطالعات مربوط به تهیه نقشههای تدقیق گسلهای کلانشهر مشهد اکنون فقط شامل مسیر دقیقشده گسلهاست که مطالعات تکمیلی را برای تعیین حریم نیاز دارد.
به گفته او، حریمی که اکنون برای این مطالعات تعیین شده، ۱۵۰ متر در هر طرف گسل است و برای تهیه نقشههای دقیق شده باید این حریم کوچکتر شود.